NICO DE BRUIJN | IDP2
Nico de Bruijn met Chagal litho Anne Frank

Portfolio Nico de Bruijn tot 2008
Werk voor de Anne Frank Stichting

Mijn werk vanaf 2008 staat op de website van Nico de Bruijn IDP2

 

Hieronder een selectie uit mijn werk voor de "Anne Frank Stichting". Daarnaast heb ik als zelfstandig uitgever/producent producten ontwikkeld met en voor ondermeer de Vrouwen-Vak-Scholen en BVE.


Overdrachtstechniek. Een boek van de Vrouwen-Vak-Scholen over de didactiek van vrouwen opleiden voor een technisch vak. Zeven praktische aandachtspunten voorzien van prikkelende cartoons.


Anne Frank kranten projecten - met pdf

Jaarlijks verschijnt de Anne Frank krant bestemd voor het basisonderwijs. De Anne Frank Stichting bereikt jaarlijks meer dan 50 procent van de leerlingen (120.000) in groep 8. Ik ontwikkelde het uitgeefformat. Een pakket voor een vast bedrag. Het pakket bestaat uit een krant met bijlage voor de leerlingen plus een andere nieuwe publicatie voor de hele klas of de hele school. Die jaarlijkse nieuwe publicatie kan de ene keer een jeugdboek zijn, de andere keer een dvd. In 2006 bedacht ik als nieuwe publicatie een educatief spel "Het Snelle Oordeel". Het is hieronder als pdf te downloaden.
Voorbeeld jaarlijkse aanbod aan het basisonderwijs, bestelfolder
Enkele voorbeelden van kranten:
Anne Frank krant 2004
Anne Frank krant 2005
Anne Frank krant 2006
De bijlage voor de leerlingen in 2006 bestond uit een leerlingenwerkboekje bij het spel "Het Snelle Oordeel".
Leerlingenwerkboekje
De spelborden en spelkaarten van het klassenspel "Het Snelle Oordeel":
De bijbehorende spelborden
De bijbehorende spelkaarten


Het werkboekje "Het Snelle Oordeel". Leerlingen vellen zelf snelle oordelen over anderen en leren daarna die personen kennen. Dat geeft aanleiding tot discussie over de gemaakte keuzes.


Educatieve strips - met pdf

Er zijn tot nu toe twee educatieve strips uitgekomen. Aan een derde educatieve strip, die zich afspeelt in IndonesiŽ, wordt nu gewerkt. De eerste educatieve strip heet "De Ontdekking" en gaat over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Een speciale editie van "De Ontdekking" is in 2005 een "nationaal geschenk" geweest. Daardoor heb ik de strip in een oplage van 200.000 exemplaren kunnen verspreiden in het voortgezet onderwijs. Het thema in de tweede educatieve strip "De Zoektocht" is de Holocaust. In deze strip wordt op een aansprekende en indringende manier dit moeilijke thema behandeld. Naast de strips verschenen er werkschriften op twee niveaus.
Voorbeeld van het aanbod van de strip "De Ontdekking" aan het voortgezet onderwijs.
Stukje van de strip "De Zoektocht"
VMBO-Werkschrift bij de strip "De Ontdekking"
Docentenboek bij "De Zoektocht"
Het Markt 12 Museum in Aalten was geÔnteresseerd in een aanvullend stripje over onderduiken in de achterhoek. De strip "De Schuilhoek" is in opdracht van dit museum gemaakt en tweetalig uitgevoerd.
Omslag "De Schuilhoek"


Een pagina uit het werkschrift voor het VMBO "Op Ontdekking". De hoofdpersoon uit de strip neemt de leerlingen bij de hand.


Intercultureel educatief materiaal - met pdf

In de loop der jaren heb ik in teamverband zeer aansprekend lesmateriaal ontwikkeld, geproduceerd en verspreid over vooroordelen, discriminatie en de multiculturele samenleving. Dit materiaal heeft ook in het buitenland veel succes.
Format voor internationaal leerlingenboekjes over vooroordelen


Het pakket "Dit ben ik" voor leerlingen uit de onderbouw van de basisschool. Het pakket bevat knieboekverhalen, meertalalige luister- en kijkverhalen en films.


Websites

Bij de educatieve strips heb ik websites voor docenten ontwikkeld en geproduceeerd. In e-mailingen aan docenten nam ik links op naar materiaal dat op de website stond. Voor deze websites ontwikkelde ik spannende trailers, die worden gebruikt als een leuke introductie op de scholen. Verder kunnen docenten op die websites het materiaal uitvoerig bekijken en een bestelling plaatsen.
Docentenwebsite bij "De Ontdekking"
Docentenwebsite bij "De Zoektocht"
Als lid van de IT-beleidsgroep en als deskundige ben ik bij de volgende websites betrokken geweest. In het bijzonder de redactionele structuur, het grafisch ontwerp, het interactief ontwerp en het database ontwerp hadden mijn aandacht.
Website van de Anne Frank Stichting
Anne Frank Boom - een interactief monument
De werkstukwijzer Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog

Een still uit een van de spannende trailers. Deze trailers ontwikkelde ik ter inleiding van de lessenseries met de strip "De Ontdekking" en "De Zoektocht".


Museumproducten, catalogi, educatieve museumprogramma's

Bijna alle publicaties uit de museumwinkel van het Anne Frank Huis zijn in huis ontwikkeld. In de loop der jaren heb ik een zeer divers en compleet assortiment van een constante hoge kwaliteit weten te ontwikkelen. Hieronder een aantal links naar gekopieerde pagina's van de Anne Frank website. Met daarop een korte beschrijving van het product.
Materiaal voor vele educatieve rondleidingen
Het boek "Vijftig vragen over antisemitisme"
Het kijk- en leesboek "Het verhaal van Anne Frank"
Een pdf van het jeugdboek: Het verhaal van Anne Frank in pdf 6 MB
Catalogus bij de internationale reizende tentoonstelling "Anne Frank - Een geschiedenis voor vandaag".
Het prijswinnende fotoboekje, "Foto's van Otto Frank"
Leerlingencatalogus bij de tentoonstelling "Anne Frank - haar leven in brieven"
Een pdf van de kindercatalogus: Anne Frank - Haar leven in brieven
Museumcatalogus Anne Frank Huis, luxe editie
Museumcatalogus Anne Frank Huis, pocket-editie
Prentbriefkaarten
Bekroonde jeugdboek "Anne Frank"
Leerlingenmateriaal voor CD-rom; "Een huis met een verhaal"


Koffertje met materiaal voor het educatieve programma "Anne en de anderen". Van alle onderduikers uit het Anne Frank Huis, hun helpers en een aantal anderen zijn koffertjes met historisch materiaal samengesteld. Leerlingen proberen in het Anne Frank Huis meer te weten te komen over de persoon van het koffertje.